Mestský bytový podnik prejde pravdepodobne reštrukturalizáciou

01.07.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 30. júna (TASR) - Mestský bytový podnik, a. s. (MsBP), ktorému hrozilo pre ekonomické ukazovatele hospodárenia vyhlásenie konkurzu, prejde pravdepodobne reštrukturalizáciou. Pre TASR to dnes potvrdil jeho ...
O ďalšom osude organizácie spravujúcej bytové a nebytové priestory, verejnú zeleň, miestny cintorín a donedávna aj väčšiu časť tepelného hospodárstva na území mesta, sa podľa jeho slov v najbližšom období rozhodne počas rokovania valného zhromaždenia spoločnosti.
Akciová spoločnosť, ktorej 100-percentným vlastníkom je mesto Vranov, podľa daňového priznania za rok 2009 vykázala stratu v hodnote asi 13.000 eur. Podľa Lapčákových slov jej výšku výrazne ovplyvnili pohľadávky Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) voči MsBP vo výške 327.000 eur.
MsBP plánuje v blízkej budúcnosti po dohode s mestom previesť časť svojho majetku do vlastníctva samosprávy. Tá by zaňho následne zaplatila viac ako 494.000 eur. "Je otázne či prídu peniaze jednorázovo alebo postupne, no použijeme ich v prvom rade na oddlženie veriteľov, prioritne SPP, " poznamenal Lapčák.
Nový vlastník majetok následne prenájme prevádzkovateľovi tepelného hospodárstva na území mesta, ktorým je od začiatku tohto roka spoločnosť Bukóza Energo.
Reštrukturalizácia MsBP by mohla podľa Lapčákových slov začať ukončením činností, ktoré sú pre spoločnosť ekonomicky nevýhodné. "Urobila by sa zároveň nová personálna politika, čím by došlo k prepusteniu určitého počtu zamestnancov a prehodnotili by sa zmluvy medzi ďalším obchodnými partnermi, " uzavrel riaditeľ MsBP. Dodal, že ďalšie smerovanie spoločnosti sa bude odvíjať na základe výstupov zo zasadnutia jej valného zhromaždenia.
 

Vyberte región